Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem, bakłażanami i cukinią w miętowym dresingu.

Soczysty kurczak, słodki ananas a do tego cukinia i bakłażan - fuzja smaków i orzeźwienia. Świetny pomysł na lekki obiad w upalny dzień. 

 

M od kuchnia


Składniki, 2-4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 2 grube plastry ananasa

  • 1 bakłażan

  • 1 cukinia

  • 2 garście dowolnej ulubionej sałaty, świetnie będzie się komponował również młody świeży szpinak

  • 1/3 szklanki listków mięty

  • 1 limonka

  • 2 łyżki sosu imbirowego z soją – do bakłażana ( ja użyłam TaoTao)

 

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżeczki sosu tajskiego z orzechów arachidowych (można zastąpić słonym masłem orzechowym)

  • 2 łyżeczki sosu słodkiego chili ( jak używamy masła orzechowego do dajemy 3 łyżeczki)

  • 1 łyżeczka garam masala

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyczki oliwy

Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę i łączymy z kurczakiem. Pierś z kurczaka najlepiej przeciąć na 2 równe kawałki aby równomiernie się grillowała. Marynujemy min. 2 godz. w chłodnym miejscu.

Sos miętowy:

  • pół szklanki listków świeżej mięty

  • 1 łyżka startego imbiru

  • 1 starty ząbek czosnku

  • starta skórka z połowy limonki

  • sok z jednej limonki

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • pół łyżeczki sosu terijaki

  • 2 łyżki oliwy extra vergine

  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

Składniki sosu wymieszać i połączyć z rozdrobnionymi listkami mięty. Możemy użyć limonki, którą wcześniej grillowaliśmy.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka naciąć w 3 miejscach, położyć na rozgrzanym grillu razem z limonką i ananasem. Ananasa posypać pieprzem i odrobiną drobnego cukru i grillować z jednej strony przez 8 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować kolejne 8 minut. Następnie grillujemy pokrojoną w talarki cukinię ( cukinię lekko solimy i pieprzymy) oraz bakłażana posmarowanego sosem imbirowym z soją ( bakłażana kroimy wzdłuż posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. aby puścił soki, następnie płuczemy wodą aby pozbyć się soli i gorzkich soków) warzywa grillujemy do miękkości ok 15 min. Do dużej miski wrzucamy sałatę. Mięso pokroić na paski, dodać do sałatki razem z pokrojonym ananasem, bakłażanem i cukinią. Wymieszać z miętowym dresingiem przed samym podaniem.

Kurczak z ananasem i limonka.

Kurczak z ananasem i limonka.

 

Bakłażan i cukinia.

 

Bakłażan i cukinia.

sobota, 18 czerwca 2011, modkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/23 00:25:07
Bardzo pomysłowe i zdrowe. Gratuluję pomysłu.
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!