Blog > Komentarze do wpisu
Letnia sałatka owocowa z ziołami.

Składniki:

  • 2 banany

  • 4 plastry świeżego ananasa lub z puszki

  • 1 pomarańcza

  • 1 melon

  • 1 limonka

  • pęczek mięty

  • pęczek melisy cytrynowej

  • 50 ml likieru pomarańczowego ( w wersji dla dorosłych)

Przygotowanie:

Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W talarki lub kostkę kroimy banana i ananasa, następnie mieszamy z sokiem z limonki. Pomarańczę filetujemy ( patrz poniżej) a melona przecinamy na pół, usuwamy pestki i przy pomocy łyżki wydrążamy kuleczki. Melisę i mięte drobno siekamy i dodajemy do owoców. Całość polewamy likierem pomarańczowym. Wymieszać i podawać w wydrążonych połówkach melona. Ewentualnie można słodzić, ale ja tego nie robiłam.

Filetowanie pomarańczy – jak to zrobić:
Ostrym nożem odetnij skórę na końcówkach owocu tak, żeby widoczny był miąższ. Postaw pomarańczę na stole i ruchem od góry do dołu odcinaj pozostałą skórę razem z błonkami. Po zakończeniu tej czynności powinna ci zostać ociekająca sokiem kula. W każdy segment wbijaj nóż tuż przy błonkach oddzielających poszczególne cząstki i odcinaj miąższ z obu stron.
Dzięki temu otrzymujesz soczyste pomarańczowe kawałki i nie musisz się męczyć z ręcznym odrywaniem błonek z każdej cząstki.
Segmenty z pomarańczy krój nad miską, uzyskasz wtedy sok z pomarańczy ( który będzie ci później potrzebny ) i dodaj go do pozostałych owoców. Aby było go więcej wyciśnij resztę pomarańczy w ręku. Segmenty z pomarańczy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski z pozostałymi owocami.

niedziela, 19 czerwca 2011, modkuchni

Polecane wpisy

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!